tražim za gradnju obiteljske kuće

< listopad, 2010  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

gradnja od temelja do krova 

















zatvoreni objekti 





 Linkovi
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

 













 18.10.2010., ponedjeljak

tražim za gradnju obiteljske kuće


Tražite građevinskog izvođača za gradnju obiteljskog objekta


INzr
građevinski obrt
vl. Ante Jakelić
Virovitička 26
10040 Zagreb,
MB 92467148
mob: 091/285-1322
tel: 01/285-1322
e-mail: ajakelic@gmail.com


-bavimo se građevinsko-obrtničkim radovima
- gradnja objekta niski rohbau od 130-180 eur/m2
-gradnja objekta rohbau od150-210 eur/m2
-visoki rohbau od 220 - 260 eur/m2 eur/m2
-ključ u ruke 615 eur/m2
-izrada krovišta od 350 kn/m2
-izrada toplinskih fasada od 150 kn/m2
- izrada H.I. u dva sloja 95 kn/m2
-zidanje pregradnih zidova 160 kn/m2
-zidanje blok opekom od 590 kn/m2
- oplata temelja od 55 kn/m2
-oplata stupova od 75 kn/m2
- oplata pune ploče sa podupiranjem do 3 m doka 75 kn/m2
- ugradba betona bez materijala 120 kn/m3
-ugradba armature 2,20 kn/kg
- postava fert uložaka 150 kn/m2

-6 djelatnika, bivši zaposlenici g.p. Industrogradnja-završni radovi, sa iskustvom gradnje na složenim poslovno stambenim objektima
-posjedujemo stropne i zidne oplate za a.b. konstrukcije
-naš dobavljač materijala je Baumax
- rabat materijala prepuštamo Vama
-ako nemate troškovnik, možemo napraviti sa stvarnim količinama i opisi stavki neće sadržavati više vrsta radova, kako bi Vam mogli ponuditi što točnije cijene

Za vrijeme gradnje objekta vodimo građevinski dnevnik, građevinsku knjigu, uz svaki ugrađeni materijal prilažemo ateste, jer sve to je potrebno za konačno izvješće nadzornog inžinjera, kako bi se objekt legalizirao i upisao u katastar.

Cijena gradnje objekta ovisi o više faktora : vrsti konstrukcije, vrsti krovišta,vrsti oplata i transporta na gradilištu, kvaliteti materijala. Svaki objekt ima neku svoju različitost od drugog objekta, pa se po tome i rade analize cijena za pojedine radove.

Objekt gradite za ugodan i siguran život, prema tome, mora se posvetiti posebna pozornost na armiračke radove uz kontrolu nadzornog inžinjera., jer uz ostale materijale, vrsta armatura i način postave daje statičku stabilnost objekta.
Poznavanjem vrste konstrukcija, iskusniji izvođači koji su stekli iskustvo u većim gađevinskim poduzećima, mogu odrediti koliko u prosjeku ide armature po m3 betona. Najveća greška investitora je smanjivanje količina armature, kako bi pojeftinili objekt. Za svaku izmjenu projekta treba upozoriti nadzornog ing. i projektanta.
Za ugodan i siguran život u budućem objektu najviše ovisi o Vama , jer u konačnici određujete gdje će te živjeti u jeftinijem ili kvalitetnijem stambenom prostoru.

- nešto više informacija na web stranici "Tražim građevinskog izvođača za gradnju kuće".




GRAĐEVINA IZGRAĐENA OD 1. LISTOPADA 2007. GODINE


Za upis građevine u katastarski operat nakon donošenja novog Zakona o prostornom uređenju i gradnji, koji se primjenjuje od 1. listopada 2007. godine, potrebna je:

Uporabna dozvola - za građevine za koje se izdaje građevinska dozvola
Završni izvještaj nadzornog inženjera
- za građevine za koje se izdaje rješenje o uvjetima građenja.
Navedeni dokumenti ne smiju biti stariji od 6 mjeseci.

Zašto je bitno upisati kuću u katastar i zemljišnu knjigu?

Kuću ili građevinu je, osim što je to zakonska obaveza, potrebno evidentirati kod kupoprodaje (“čisti papiri”), legalizacije objekta, hipoteke, kod prijave boravka, etažiranja (objekti sa 2 ili više stanova).

Kuća je upisana u katastar, ali nije i u zemljišnu knjigu. Što je potrebno da bi upisali kuću u zemljišnu knjigu?

Za upis kuće u zemljišnu knjigu potrebno je izraditi elaborat za
usklađenje zemljišnoknjižnog sa katastarskim stanjem,
u kojemu se prilaže i valjana dokumentacija (dokaz o legalnosti objekta) na temelju koje je kuća izgrađena.

KUĆA IZGRAĐENA BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE

Ako je kuća sagrađena bez građevinske dozvole potrebno je angažirati projektanata koji će provesti postupak legalizacije i nakon plaćenih doprinosa moći će se nastaviti postupak upisa kuće.

IZRADA ELABORATA ZA EVIDENTIRANJE GRAĐEVINE

Elaborat za evidentiranje građevine - za izradu elaborata geodetski stručnjak pristupa geodetskoj izmjeri građevine i međnih linija, zatim na temelju izmjere računa koordinate točaka i kartira ih u nekom od CAD programa.



Takvi podaci se uklapaju u kopiju katastarskog plana te se izrađuje dokumentacija za elaborat: skica izmjere, prijavni listovi za katastar i zemljišnu knjigu, i dr.

Izrađeni elaborat se predaje na pregled i ovjeru nadležnom Katastarskom uredu.

Nakon pregleda i provedbe elaborata u katastru, novonastalo stanje se evidentira u katastarskom operatu.

Zatim Katastarski ured po službenoj dužnosti dostavlja prijavni list za zemljišnu knjigu zemljišnoj knjizi (gruntovnici) gdje se evidentira promjena na predmetnim parcelama, ali vlasničko stanje ostaje nepromijenjeno.






Obveze prije početka radova

Prije početka građevinskih radova trebate podnijeti prijavu početka gradnje, osigurati gradilište i propisno ga označiti
Prijavu početka gradnje obvezni ste dostaviti nadležnom upravnom tijelu, građevinskoj inspekciji i inspekciji rada, najkasnije osam dana prije početka gradnje. Pismenu prijavu nastavka radova dužni ste podnijeti i ako ste nakon početka gradnje imali prekid dulji od tri mjeseca.
U prijavi početka građenja trebate navesti izvođača i oznaku elaborata iskolčenja.
Osiguranje gradilišta
Gradilište mora biti osigurano i ograđeno radi sigurnosti prolaznika i sprječavanja nekontroliranog pristupa ljudi na gradilište. U slučaju prekida građenja, dužni ste poduzeti mjere radi osiguranja građevine i susjednih građevina, zemljišta i drugih stvari.
Označavanje gradilišta
Gradilište mora biti označeno pločom koja obvezno sadrži ime, odnosno tvrtku investitora, projektanta, izvođača, naziv i vrstu građevine koja se gradi, naziv tijela koje je izdalo akt na temelju kojeg se gradi, klasifikacijsku oznaku, urudžbeni broj, datum izdavanja i pravomoćnost toga akta.
Ako je građevina na kojoj se izvode radovi upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, na ploči mora biti i naznaka da se radi o kulturnom dobru.


ZAKON O GRADNJI

(NN 175/03, na snazi od 1. siječnja 2004.)



SADRŽAJ

I. OPĆE ODREDBE

II. BITNI ZAHTJEVI ZA GRAĐEVINU, DRUGI UVJETI ZA GRAĐEVINU I TEHNIČKA SVOJSTVA GRAĐEVNIH PROIZVODA

III. DOKAZIVANJE UPORABLJIVOSTI I STAVLJANJE U PROMET GRAĐEVNIH PROIZVODA

IV. SUDIONICI U GRADNJI

V. PROJEKTI

VI. GRAĐENJE GRAĐEVINE

VII. UPORABA GRAĐEVINE

VIII. UKLANJANJE GRAĐEVINE

IX. INSPEKCIJSKI NADZOR

X. UPRAVNI NADZOR

XI. KAZNENE ODREDBE

XII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE




Što je zemljišno knjižni izvadak?

Zemljišnoknjižni izvadak

Zemljišne knjige (gruntovnica) su javni registri u koje se upisuju nekretnine i stvarna prava (pravo vlasništva, pravo građenja, založno pravo, pravo služnosti, pravo stvarnog tereta) na tim nekretninama, te drugi pravni odnosi i činjenice u svezi s pravnim prometom nekretnina. Zemljišne knjige vode općinski sudovi, a u njima zemljišnoknjižni odjeli.
Zemljišnoknjižni izvadak predstavlja javnu ispravu kojom se dokazuje vlasništvo nad nekretninom.
Zemljišnoknjižni uložak (zemljišnoknjižni izvadak, vlasnički list) sastoji se od tri lista:
• Posjedovnica ( A list ) - sadrži podatke o svim katastarskim česticama koje čine jedno zemljišnoknjižno tijelo te sve katastarske promjene koje se odnose na njih
• Vlastovnica ( B list ) - sadrži podatke o vlasniku nekretnine, promjene glede vlasništva i osobna ograničenja kojima je vlasnik podvrgnut glede raspolaganja nekretninom
• Teretovnica ( C list ) - sadrži podatke o stvarnim i drugim pravima kojima je nekretnina opterećena ( hipoteka, osobne i stvarne služnosti, pravo građenja, obvezna prava )



Što je građevinska dozvola?

Građevinska dozvola

Građevinska dozvola je dokument (upravni akt - rješenje) na temelju kojega se može započeti gradnja građevine. Njime se utvrđuje da je glavni, odnosno idejni projekt izrađen u skladu s propisima i utvrđenim uvjetima koje mora ispunjavati građevina na određenoj lokaciji te da su ispunjeni svi potrebni preduvjeti za gradnju.
Građevinska dozvola potrebna je za građevine koje uredbom određuje Vlada RH ili za građevine koje se grade na području dvije ili više županija.
Postupke izdavanja građevinske dozvole uređuje Zakon o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07, 38/09 ).
TKO IZDAJE GRAĐEVINSKU DOZVOLU?
Građevinsku dozvolu izdaje ured državne uprave u županiji, odnosno ured Grada Zagreba, nadležan za poslove graditeljstva na čijem području se građevina gradi, ako Zakonom o gradnji ili posebnim zakonima nije drugačije određeno.
Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja izdaje građevinske dozvole za sljedeće građevine: građevine prometa i veza, energetske građevine, vodne građevine, industrijske građevine, građevine za postupanje s otpadom i građevine za posebne namjene.
Da bi se izdala građevinska dozvola potrebno je ishoditi potvrdu o usklađenosti glavnog projekta s posebnim propisima. Takvu potvrdu izdaju tijela i/ili osobe koje su sudjelovale u izdavanju lokacijske dozvole za tu građevinu.


DOKUMENTACIJA ZA GRAĐEVINSKU DOZVOLU

• zahtjev (investitor)
• 3 (tri) primjerka glavog projekta s uvezanom preslikom teksta konačne lokacijske dozvole i posebnim uvjetima koji su sastavni dio lokacijske dozvole
• pisano izvješće o kontroli glavnog projekta
• parcelacijski elaborat ovjeren od nadležnog ureda za katastar uz potvrdu ministarstva koje je izdalo lokacijsku dozvolu, o usklađenosti s lokacijskim uvjetima za oblik i veličinu nove građevne čestice
• * dokaz investitora da ima pravo graditi na zemljištu od kojeg će se formirati građevna čestica, odnosno na postojećoj građevini
U sljedećim slučajevima potrebna je dodatna dokumentacija:
• projekt izrađen prema stranim propisima
- pisano izvješće i potvrda o nostrifikaciji
• elaborat o geotehničkim i drugim istražnim radovima te tehnološke, prometne i druge elaborate ako su podaci iz tih elaborata poslužili za izradu glavnog projekta
• potrebna privremena građevina
- 3 (tri) primjerka glavnog projekta za tu građevinu i drugi prilozi uz to


KOLIKO VAŽI GRAĐEVINSKA DOZVOLA?

Građevinska dozvola važi dvije godine od dana njene pravomoćnosti, a trajno ukoliko se u tom roku započne s radovima.
Na zahtjev investitora, važenje građevinske dozvole može se jednom produžiti na još dvije godine, ako se nisu promijenili uvjeti na temelju kojih je izdana.

* Dokaz investitora da ima pravo graditi:
• izvadak iz zemljišne knjige
• ugovor ili odluka nadležne državne vlasti na temelju koje je investitor stekao pravo vlasništva, pravo građenja ili pravo služnosti

• ugovor o ortakluku sklopljen s vlasnikom nekretnine, čiji je cilj zajednička gradnja ili preuređenje građevine
• ugovorom o koncesiji kojim se stječe pravo gradnje
• pisana suglasnost vlasnika postojeće građevine u slučaju rekonstrukcije, dogradnje, nadogradnje i preuređenja (adaptacije) te građevine, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno
• pisana suglasnost fiducijarnog vlasnika izdana dotadašnjem vlasniku nekretnine koji je investitor



Što je elaborat iskolčenja objekta?

Iskolčenje objekta

Iskolčenje objekta prije gradnje i izrada elaborata iskolčenja zakonska je obaveza za stambene i poslovne građevine. Iskolčenje objekta je prenošenje projektiranih elemenata (točke, visine, dimenzije) na teren.
Nakon ishođenja rješenja o uvjetima građenja iligrađevinske dozvole ovlašteni geodet iskolčit će objekt na građevinskoj lokaciji.
Svrha iskolčenja objekta je da se objekt sagradi na točno za to projektom predviđeno mjesto.
Izbjegavanje iskolčenja objekta i nepoznavanje točnih međa često rezultira time da objekt završi na krivom mjestu na parceli ili čak na dijelu susjedove parcele, što može biti uzrok dugotrajnih i skupih sudskih sporova i svađa sa susjedima.
Nakon iskolčenja objekta radi se elaborat iskolčenja.

ELABORAT ISKOLČENJA

Elaborat iskolčenja je dokument kojim se prikazuje na koji je način iskolčen objekt na građevinskom zemljištu, a potreban zbog prijave početka gradnje građevinskoj inspekciji.
Elaborat iskolčenja izrađuje ovlašteni geodet.

DOKUMENTI POTREBNI ZA IZRADU ELABORATA ISKOLČENJA?

Dokumenti potrebni za elaborat iskolčenja su:
• rješenje o uvjetima građenja - objekti do 400 četvornih metara i poljoprivredne zgrade do 600 četvornih metara.
• pravomoćna građevinska ( lokacijska ) dozvola
• glavni projekt na uvid ( arhitektonski projekt )
ISKOLČENJE MEĐE
Iskolčenje međnih linija je postupak kojim se na terenu definiraju međe prema katastarskim podacima.
POSTUPAK ISKOLČENJA MEĐE?
Za iskolčenje međnih linija (M 1:2880) potrebno je:
• kopija katastarskog plana
• obavijestiti susjede okolnih katastarskih čestica i u dogovoru sa njima obilježiti međne linije koje su poznate
Nakon toga slijedi geodetska izmjera te obrada podataka u uredu. Zatim se iskolčavaju međne linije u prisustvu naručitelja i vlasnika susjednih parcela.


Što je prijavni list?

Prijavni list

Prijavni list je sastavni dio parcelacijskih i drugih geodetskih elaborata koje izrađuju ovlaštene geodetske tvrtke.

PRIJAVNI LIST ZA KATASTAR

U prijavnom listu za katastar prikazuje se stanje podataka u posjedovnom listu (broj, položaj, oblik, površina i izgrađenost katastarske čestice) prije izradbe elaborata i stanje tih podataka koje treba uspostaviti nakon provedbe elaborata.

PRIJAVNI LIST ZA ZEMLJIŠNU KNJIGU

U prijavnom listu za zemljišnu knjigu prikazuje se stanje katastarskih podataka u zemljišnoknjižnom ulošku prije izradbe elaborata i stanje tih podataka koje treba uspostaviti nakon provedbe elaborata.



Što je parcelacija zemljišta?

Parcelacija zemljišta

Parcelacija zemljišta je podjela ili spajanje dvije ili više katastarskih čestica, a može se raditi u građevinskom i poljoprivrednom području.

PARCELACIJA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Parcelacija građevinskog zemljišta unutar granica građevinskog područja i parcelacija građevinskog zemljišta izvan tog područja može se provoditi samo u skladu s rješenjem o uvjetima građenja, lokacijskom dozvolom, rješenjem o utvrđivanju građevne čestice i detaljnim planom uređenja.

PARCELACIJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Za parcelaciju poljoprivrednog zemljišta potrebno je Uvjerenje nadležnog ureda za graditeljstvo da je katastarska čestica izvan granica građevinskog područja.

KOJA JE NAMJENA PARCELACIJE ZEMLJIŠTA?

Namjena parcelacije zemljišta može biti:
• formiranje građevinske čestice
• formiranje katastarskih čestica zbog kupoprodaje nekretnina
• formiranje katastarskih čestica u postupku povrata imovine
• formiranje katastarskih čestica zbog ostavinske diobe
• formiranje katastarskih čestica zbog dobivanja hipotekarnog kredita

KOJI SU DOKUMENTI POTREBNI ZA PARCELACIJU ZEMLJIŠTA?

• kopija katastarskog plana
• posjedovni list
• zemljišnoknjižni izvadak
• dozvola ili suglasnost za parcelaciju

Dokumenti ne smiju biti stariji od 6 mjeseci.

PARCELACIJSKI ELABORAT

Parcelacijski elaborat može biti:
• za diobu ili spajanje katastarskih čestica
• za provedbu dokumenata ili akata prostornog uređenja
Parcelacijski elaborat za provedbu dokumenata ili akata prostornog uređenja može biti:
• Parcelacijski elaborat za provedbu detaljnog plana uređenja
• Parcelacijski elaborat za provedbu urbane komasacije
• Parcelacijski elaborat po lokacijskoj dozvoli
• Parcelacijski elaborat po rješenju o uvjetima građenja
• Parcelacijski elaborat po rješenju o utvrđivanju građevne čestice

Kada se donosi rješenje o utvrđivanju građevne čestice?
Parcelacija građevinskog zemljišta provodi se u skladu s rješenjem o utvrđivanju građevne čestice u slučajevima
kada za postojeću građevinu nije utvrđena građevna čestica ili zemljište nužno za redovitu uporabu građevina.

Rješenje o utvrđivanju građevne čestice donosi se:
• ako su na istoj katastarskoj čestici izgrađene dvije ili više građevina koje građevinski, funkcionalno ili tehničko-tehnološki nisu cjelina,
• ako je građevina izgrađena na katastarskoj čestici čija je površina veća od površine nužne za redovitu uporabu građevine,
• ako je postojeća katastarska čestica, na kojoj je izgrađena građevina, takva da se ne može smatrati zemljištem nužnim za redovitu uporabu te građevine,
• ako se radi o građevini za stalno stanovanje koja je izgrađena bez akta kojim se odobrava gradnja, a izgrađena je u skladu s prostornim planom i vlasnik građevine se obvezuje ishoditi akt kojim se odobrava gradnja u roku od 1 godine od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora za to zemljište.

Rješenje o utvrđivanju građevne čestice donosi nadležno upravno tijelo na temelju dokumenata prostornog uređenja.

Rješenje se donosi na temelju odgovarajuće posebne geodetske podloge katastarske čestice i izvoda iz katastarskog plana, koji se prilažu zahtjevu.

Izrada parcelacijskog elaborata

Za izradu parcelacijskog elaborata geodetski stručnjak pristupa geodetskoj izmjeri međnih linija, zatim se računaju koordinate snimljenih točaka te kartiraju u neki od CAD programa. Takvi podaci se uklapaju u kopiju katastarskog plana.
Izrađeni parcelacijski elaborat se predaje u nadležni Katastarski ured na pregled i ovjeru, nakon čega se novonastalo stanje evidentira u katastarskom operatu.

Prijavni listovi za katastar i zemljišnu knjigu su sastavni dijelovi parcelacijskog elaborata.
Prijavne listove za zemljišnu knjigu Katastarski ured po službenoj dužnosti dostavlja zemljišnoj knjizi.

Kako mogu saznati u kojem je području moja katastarska čestica?

Da bi saznali u kojem je području Vaša katastarska čestica, obratite se nadležnom odjelu za prostorno planiranje i urbanizam. Pri tome Vam je potrebna kopija katastarskog plana za traženu katastarsku česticu.



Što je kopija katastarskog plana?

Kopija katastarskog plana

Kopija katastarskog plana je javna isprava kojom se dokazuje kako je katastarska čestica prikazana na katastarskom planu.
Na katastarskim planovima su prikazane katastarske čestice tako da se vide njihove granice, zgrade koje su na njima izgrađene i brojevi katastarskih čestica.
Izvadak iz katastarskog plana izdaje se u analognom, ili digitalnom obliku.


Što je geodetska podloga?
Posebna geodetska podloga - PGP

Posebna geodetska podloga izrađuje se prije početka projektiranja, što je i propisano novim Zakonom o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/2007).
Posebna geodetska podloga je položajni i visinski prikaz terena, izrađena u odgovarajućem mjerilu i uklopljena u kopiju katastarskog plana te ovjerena od nadležnog katastarskog ureda.

ZAŠTO JE POTREBNA POSEBNA GEODETSKA PODLOGA?

Posebna geodetska podloga koristi se za potrebe određivanja oblika i veličine građevne čestice, odnosno zahvata u prostoru, zatim kao podloga za donošenje rješenja o utvrđivanju građevne čestice, kao podloga za idejni projekt.
Da bi se posebna geodetska podloga mogla koristiti, treba biti ovjerena od strane nadležnog katastarskog ureda.
Svrha posebne geodetske podloge je da se na njoj odvijaju svi projektantski zahvati kako bi se izbjegle nepravilnosti projektiranja na “netočnim” katastarskim mapama, a samim time i problem kod ishođenja uporabne dozvole.

KAKO SE IZRAĐUJE POSEBNA GEODETSKA PODLOGA?

Pri izradi posebne geodetske podloge geodetski stručnjak pristupa geodetskoj izmjeri predmetnog zahvata u prostoru, izmjeri stvarnog stanja međa i visinskoj izmjeri terena.
Na temelju geodetske izmjere računaju se koordinate snimljenih točaka koje se kartiraju u nekom od CAD programa te se na identične točke (točke identične na katastarskom planu i terenu) uklapa katastarski plan.
Na temelju toga se izrađuje PGP, odnosno tehnička dokumentacija koja sadrži grafičke priloge sa prikazom izmjerenog stanja uklopljenog u kopiju katastarskog plana.
Takva posebna geodetska podloga, u analognom i digitalnom obliku, predaje se na pregled i ovjeru nadležnom Katastarskom uredu.
Ovjerena PGP predaje se naručitelju usluge u analognom i digitalnom obliku.

KOJI SU DOKUMENTI POTREBNI ZA IZRADU POSEBNE GEODETSKE PODLOGE?

Za izradu PGP potrebna je kopija katastarskog plana ne starija od 6 mjeseci.

- 16:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #